Visum till Indien från Sverige

Visum till Indien från Sverige
iVisa | Uppdaterat den Mar 04, 2019

När man reser till Indien från Sverige, eller när man reser till Indien som svensk medborgare, behöver man ha ett visum. Det finns en mängd olika visum att välja mellan, baserat på vad man ska göra i Indien och hur länge man ska stanna. Det är viktigt att man har rätt visum när man reser till Indien, då visumet annars kan anses vara ogiltigt och kan innebära att du inte har rätt att vistas i landet då du uppgivit inkorrekta uppgifter. Nedan nämns några av de vanligaste visumen som finns till Indien som du kan ansöka om från Sverige, du kan läsa mer om ytterligare visum här.

Alt Text

Olika typer av visum till Indien

  • Affärsvisum: Med ett affärsvisum kan du vistas i Indien mellan sex månader och ett år. Visumet ger dig rätt att ägna dig åt affärsverksamhet samt gå på möten och andra affärsmässiga aktiviteter. När du ansöker om visumet behöver du bifoga ett undertecknat brev från företaget du reser med. Detta ska ske på företagets eget brevpapper, och det ska finnas information om företagets profil och din position, datum för besöket samt besökets syfte. Det ska också finnas garantier för att eventuella kostnader under resan är betalda. Du ska också bifoga ett undertecknat inbjudningsbrev från aktören i Indien som bjudit in dig, besökets syfte och datum för när besöket kommer ske.

  • Studentvisum: Studentvisumet gäller både för utbytesstudenter, utbildningar inom yoga, vedisk kultur, korttidskurser och Buddhistiska studier. Hur länge du kan befinna dig i Indien med ett studentvisum beror på hur lång utbildningen är. När du ansöker om studentvisum behöver du bifoga antagningsbrev eller intagningsbrev från institutionen där ditt namn framkommer, samt utbildningens titel, längd och startdatum. Du behöver också bifoga ett kontoutdrag från ditt bankkonto.

  • Entryvisum: Entryvisum är giltiga upp till ett år och kan användas i syften som praktik, volontärarbete och uppträdande. När du ansöker om entryvisumet behöver du bifoga ett undertecknat inbjudningsbrev från organisationen i Indien som har bjudit in dig. Det ska också framgå vilket syfte som finns med besöket, besöksdatum och vem som kommer betala för din vistelse i landet.

  • E-visum: E-visum kan vara både i form av affärsvisum och turistvisum. Utöver att de är elektroniska är det inte direkt någonting som skiljer dem från traditionella visum.

  • Arbetsvisum: Arbetsvisum är den typ av visum du ska ansöka om ifall du ska bo och arbeta i landet. Visumet är giltigt max ett år om det har utfärdats av ambassaden, och om du skulle behöva förlänga visumets giltighetstid måste det göras på ambassaden i Indien. När du ansöker om arbetsvisumet behöver du bifoga ett anställningsavtal som är undertecknat, där information om anställningen och dess varaktighet framkommer. Du ska också bifoga ditt CV.

  • Turistvisum: Turistvisum är ett av de vanligaste visumen när man till exempel reser till Indien på semester eller för att besöka släkt och vänner. Visumet är giltigt i sex månader som längst och det går inte att förlänga det. När man ansöker om turistvisum måste man bifoga en detaljerad reseplan eller returbiljett för antingen återresa till Sverige eller biljett som visar på vidare färd till något annat land.

Dela denna artikel på
Need Help?