Visas på

Visum till Vietnam på plats

Visum till Vietnam på plats
iVisa | Uppdaterat den Mar 04, 2019

Som svensk medborgare kan du fixa visum direkt på plats i Vietnam. Detta kallas för Visa on Arrival, vilket betyder ”Visum vid ankomst”. Vid ankomst till Phu Quoc kan du ansöka om turistvisum för 30 dagar, medan i resten av Vietnam kan du enbart ansöka om visum som är giltigt i 15 dagar.

Vietnam

Kostnaden för detta är gratis om du ansöker om 15 dagars visum. Du får stanna i landet under hela visumets giltighetstid, vilket antingen är 15 dagar för Visa on Arrival, eller 30 dagar för turistvisum. För att kunna ansöka om visum på plats krävs det att du har en utresebiljett från landet som visar att du kommer lämna landet inom tidsperioden för visumets giltighetstid. Det är oftast flygbolagen som kollar på detta, men i vissa fall kan det förekomma att även immigrationspersonalen vill se dig uppvisa detta.

Om du tänker ansöka om visum direkt på plats rekommenderas det att du har med dig amerikanska dollar och kopior på ditt passfoto i storleken 35 mm x 45 mm. Du kan vanligtvis ta passfoton direkt på plats för en eller två dollar, men vissa anser att det är smidigare att ha fixat det i förväg.

Förlänga visum på plats

Om du befinner dig i Vietnam och vill ansöka om förlängning av visumet kontaktar du Vietnams immigrationsmyndighet:

Immigration Department 254 Nguyen Trai Street, District 1 Ho Chi Minh City

Telefonnummer: +84 (0) 8 39 20 03 65

Immigration Department 44-46 Tran Phu Street Hanoi

Telefonnummer: +84 (0) 4 38 26 40 26

Kan man ansöka om visum i förväg?

Ja. Om du tänkt resa till Vietnam kan du alltid ansöka om visum innan din avresa, både i form av e-visum och traditionellt visum. Detta kan du göra via ambassaden eller online.

Vilka fördelar finns med att ansöka om visum på plats?

  • Du slipper ansöka om visum i förväg, vilket innebär att du inte behöver besöka ambassaden, skicka brev eller gå igenom ansökningsprocessen online.
  • Om du bara tänkt stanna upp till 15 dagar i landet får du visumet gratis, vilket innebär att du kan spara pengar om du annars hade tänkt ansöka om 30-dagarsvisum.
  • Du kan göra ansökan själv och slipper ta hjälp av en tredje part.

Vilka nackdelar finns med att ansöka om visum på plats?

  • Du kan oftast bara ansöka om visum för kortare perioder, såsom 15 eller 30 dagar. Om du vill stanna längre i landet kommer du därmed behöva förnya visumet när dess giltighetstid närmar sig sitt slutt. Om du befinner dig i en stad som saknar konsulat eller ambassad kan det innebära extra utgifter för dig när du behöver skicka visumansökan och passet på posten för att förlänga visumet.
  • Du behöver ha med dig amerikanska dollar för att betala för visumet och/eller passfotot. Det finns ofta uttagsautomater på plats där man kan ta ut valutan, men det kan tillkomma extra uttagsavgifter när man gör det.
  • Ibland kan det vara många som ansöker om visum på plats, vilket innebär att det kan ta längre tid.
Dela denna artikel på
Need Help?