Visas på

Behöver man visum till Vietnam?

Behöver man visum till Vietnam?
iVisa | Uppdaterat den Mar 04, 2019

Ja. Som svensk medborgare behöver du generellt visum för att resa till Vietnam. Undantagen är om du kommer vistas i Vietnam kortare tid än 15 dagar. Om du har medborgarskap i Vietnam behöver du inte ansöka om visum på ditt svenska pass för att resa dit.

Vietnam

Om du har svenskt medborgarskap kan du antingen ansöka om e-visum eller traditionellt visum till Vietnam.

Varför behöver man visum?

I och med att det finns landgränser kan människor inte lagligt röra sig fritt över dessa, annat än i vissa undantagsfall. Visum – som hör samman med ditt pass – blir därmed ett dokument som gör det möjligt för dig att röra dig över vissa gränser du annars hade blivit nekad att passera. Det finns olika typer av dokument som ger dig tillåtelse att vistas i ett land. Det mest omfattande dokumentet är medborgarskapet som tillåter dig att uppehålla dig i ett land permanent, såvida inte medborgarskapet skulle dras tillbaka. Andra typer av dokument med liknande karaktär är uppehållstillstånd, vilka kan vara både tillfälliga och permanenta.

Med ett visum är din vistelse i landet fortfarande begränsad till att enbart omfatta vissa domäner. Du kan till exempel enbart passera landsgränsen det antal gånger som står i visumet, får enbart vistas i landet under visumets giltighetstid och får enbart ägna dig åt de aktiviteter som visumet avser. Om du till exempel har ansökt om turistvisum får du endast ägna dig åt turism när du är i landet. Om du vill lönearbeta i landet, exempelvis, kommer du behöva ett arbetsvisum med tillhörande anställningsbevis och inbjudningsbrev.

I vissa fall går det att resa till länder utan visum på grund av att det finns överenskommelser landen emellan om att detta inte behövs. Exempel på detta är de länder som är med i Schengen, där du som svensk medborgare inte behöver ha visum – däremot behöver du fortfarande ha med dig ditt pass eller ett nationellt ID-kort.

Vad händer om jag reser utan visum?

Om du reser till ett land utan visum, och behöver visum för att komma in i landet, kommer du antingen att bli nekad inträde i landet vid landsgränsen – eller om möjligheten finns vara tvungen att ansöka om visum på plats. I vissa fall går det inte att resa till landet utan ett giltigt visum, då exempelvis flygpersonal kan kräva att du har med dig alla dokument du behöver för att komma in i landet. Om du saknar visum och inte ansöker om det på plats kommer du inte att kunna passera de etablerade och lagliga gränserna in i landet.

Var ansöker jag om visum till Vietnam?

  • E-visum online: Ett av de enklaste sätten att ansöka om visum på är att ansöka om e-visum online. Du gör ansökan direkt via iVisa.com genom att fylla i formulären, tillhandahålla alla dokument som efterfrågas och betala direkt på sidan.
  • Via ambassaden: Om du vill ansöka om ett traditionellt visum via ambassaden kontaktar du Vietnams ambassad och bokar tid för visumansökan. Att ansöka om visum via ambassaden kan ibland ta längre tid på grund av att de är fullbokade och liknande, vilket kan vara bra att veta så att man är ute i god tid.
Dela denna artikel på
Need Help?