Visas på

Turistvisum till Indien

Turistvisum till Indien
iVisa | Uppdaterat den Mar 04, 2019

Som svensk medborgare behöver man ha visum för att få resa till Indien. Turistvisum går att ansöka om både online i form av e-visum och via visumcenter som finns i Stockholm, Malmö och Umeå. När man ansöker om visum via visumcenter kan man göra det antingen på plats eller via post.

Alt Text

Krav vid ansökan om visum till Indien:

  • Giltigt pass:
  • giltigt minst 6 månader efter ankomstdatumet till Indien.
  • minst 2 tomma sidor bredvid varandra.
  • Passfoto.
  • Utresebiljett från landet.
  • Ifylld visumansökan.
  • Betald visumavgift.

Om du ansöker om visum via post är det även viktigt att:

  • All information är korrekt ifylld.
  • Rätt summa kontanter skickas med.
  • Returkuvert med din adress samt betalt porto skickas med.

Om du har gjort någon miss, såsom att glömt fylla i någon uppgift i visumblanketten eller fyllt i felaktig information, kommer din ansökan med stor sannolikhet att avslås.

E-visum till Indien

För nordiska medborgare går det att ansöka om e-visum till Indien. Detta är en form av turistvisum som ger dig möjlighet att besöka landet för semester, att träffa vänner och anhöriga, göra verksamhetsbesök, genomgå kortare medicinsk behandling, åka på sightseeing och liknande. E-visumet passar de allra flesta som tänkt åka till Indien på någon typ av semesterresa.

Traditionellt visum till Indien

Ett traditionellt visum går att ansöka om via visumcenter som finns runtom i landet. Det vanligaste stället att ansöka om visum på är Cox and Kings, även kallat India Visa Application Centre, beläget i Stockholm. Men det finns även visumcentraler i Malmö samt Umeå.

Att tänka på är att man måste kunna visa upp sina flygbiljetter, mer specifikt sin utresebiljett, i samband med att man ansöker om ett traditionellt visum.

När man ansöker om visum kan man ladda ner ansökningsblanketten online och fylla i den digitalt. När man har gjort det skriver man ut den, signerar, klistrar fast ett foto och skickar in den till exempelvis Cox and Kings. Ansökningsformulär som fyllts i för hand eller blivit felaktigt ifyllda accepteras ej. Även om ansökan har fyllts i på ett korrekt sätt finns det ingen garanti för att du får din ansökan beviljad – eller nekad.

Vilken visumtyp som lämpar sig bäst för ditt ändamål och syftet med resan du tänkt göra beslutas om av ambassaden. Visumet är giltigt från den dagen det har utfärdats. Tidigare fanns det en ”60 dagars”-regel som gällde vid inresor till Indien, som innebar att man var tvungen att vänta 60 dagar mellan att göra inresor i landet. Denna regel har upphört och gäller med andra ord inte längre.

När visumavgiften har betalats så kommer den inte återbetalas. Avgiften bör dock inte betalas förrän visumtypen och besökstiden har beslutats om och man har bekräftat att det stämmer.

Ansökande som saknar svenskt pass behöver fylla i följande formulär vid sin ansökan.

Dela denna artikel på
Need Help?