Visumregler Kina

Visumregler Kina
iVisa | Uppdaterat den Mar 03, 2019

Som svensk medborgare behöver du visum om du ska besöka Kina. För att få ett visum ansöker du om det genom att fylla i visumansökningsdokumenten, lämnar in dessa antingen på ett visumcenter eller ansöker online, samt betalar och tar – förhoppningsvis – emot ett visum.

China

Om du ansöker om visum på en fysisk visumcentral för första gången behöver du lämna fingeravtryck. Detta behövs inte när du ansöker om ett e-visum till Kina.

Vilka dokument behövs?

  • Pass som är giltigt minst sex månader och har minst två tomma sidor.
  • En kopia på passet.
  • En ifylld och signerad visumansökan, se exempel här.
  • Foto på dig själv.

Om den ansökande är under 18 år behövs ett intyg från vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna med information gällande om personen ska resa ensam eller tillsammans med någon av vårdnadshavarna.

Om den ansökande ska resa till Kina på turistbesök ska även följande kunna visas upp:

  • Biljett för inresa.
  • Biljett för utresa.
  • Bokning för sovplats, såsom hotell eller vandrarhem.
  • Eventuellt: inbjudan för turister.

Hur lång tid tar det att få visum?

När du ansöker om visum till Kina tar det vanligtvis runt fyra dagar. Om du vill att det ska gå snabbare går det ofta att betala en viss summa pengar för att få visumet inom två eller tre dagar istället.

Vid ansökan via post tar det ofta upp till sju arbetsdagar.

Tiderna kan variera beroende på visumcentrumet, vilka möjligheter de har och hur stor belastning de har på visumansökningar vid det specifika tillfället.

Visum med olika antal inresemöjligheter

  • En inresa: Gäller för att göra en inresa i landet. Om du exempelvis skulle lämna landet för att besöka ett grannland kan du inte åka in i Kina igen på samma visum.
  • Två inresor: Gäller för att göra två inresor i landet. Passar bra om man tänkt besöka något eller några andra länder och sedan återvända till Kina igen.
  • Flera inresor: Gäller för en större mängd inresor i landet. Passar bra om du ska resa in och ut ur landet upprepade gånger.

Vad kostar ett visum till Kina?

Standardkostnaden för ett turistvisum till Kina ligger år 2018 på 1 230 SEK. Detta priset gäller oavsett om visumet gäller för att passera landgränsen en, två eller flera gånger.

Vilka olika visumtyper finns?

  • Turistvisum: För att resa till landet för turism.
  • Besöksvisum: För personer som är i landet för att besöka exempelvis släkt och vänner.
  • Affärsvisum: För personer som reser till landet av kommersiella skäl eller för försäljning.
  • Studentvisum: För personer som ska studera i landet. Finns i två olika utföranden; för att stanna i landet kortare än 180 dagar och för att stanna längre än 180 dagar.
  • Arbetsvisum: För personer som ska arbeta i landet.
  • Journalistvisum: För personer som jobbar inom någon organisation, med media eller nyheter, och ska till Kina på ett journalistuppdrag.

Det finns även vissa andra visum som går att ansöka om, läs mer om dem här.

Dela denna artikel på
Need Help?