Visum till Kina och Macau

Visum till Kina och Macau
iVisa | Uppdaterat den Mar 03, 2019

För att resa till Kina som svensk medborgare behöver du visum. Om du tänkt passera landgränsen mer än en gång behöver du ha ett visum som tillåter fler inresor i landet. Detta gäller även om du besöker grannländerna, såsom Macau.

China

Till Macau behöver du inte ha ett visum i förväg som svensk medborgare, utan det får du vid ankomst i landet. Med detta visum kan du vistas i landet i 90 dagar. Ditt svenska pass måste dock vara giltigt minst en månad efter besöket i landet.

Vad ska man tänka på när det gäller visum till Kina?

  • Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader räknat från när du reste in i landet.
  • Passet ska vara i så helt skick som möjligt: vanligt slitage kan vara okej, men det får inte saknas sidor och det får inte förekomma trasiga sidor. Om ditt pass är trasigt måste du ansöka om ett nytt.
  • Du behöver ett foto när du ansöker om visum. Storleken som gäller är 33 mm x 48 mm. Fotot får ej vara svartvitt eller utskrivet på vanlig färgskrivare.
  • Med ett standardturistvisum kan du vistas i landet upp till 60 dagar. Om du vill förlänga visumet kan du göra det max två gånger. Om du ansöker om förlängning och får det godkänt kan du vistas i landet upp till 30 dagar till per gång. Om du befinner dig i Kina och vill förlänga visumet gör du det hos de lokala polismyndigheterna där.
  • Om du ansöker om förlängd vistelse blir ditt gamla visum ogiltigt. Om du kunde göra multipla inresor i landet med ditt förra visum gäller inte detta längre.
  • Varje gång du reser in i landet, även om du reser från grannländerna, räknas det som en inresa. Om du enbart kan göra en inresa i landet kan du inte resa tillbaka in i landet om du rest därifrån – även om ditt visum fortfarande är giltigt. Om du vill resa ut från landet och sedan resa dit igen måste du ha ett visum med minst två inresor.
  • När du ansöker om ett visum fyller du i två olika formulär.

Vad gäller vid visum i Macau?

  • Du måste ha ett pass som är giltigt minst en månad efter din avfärd från landet.
  • Du behöver ej fixa visum innan du reser in i landet.
  • Med ett visum du ordnat på plats i landet kan du vistas där i upp till 90 dagar.

Pris, hanteringstider och ansökan

Priset för visum till Kina kan skilja sig åt. Ett turistvisum kan kosta från 2,000 SEK och uppåt. Kostnaden kan vara högre om du till exempel vill ha snabbare hanteringstid. Hanteringstiden ligger vanligtvis mellan 10 och 14 dagar. Med turistvisumet kan du vistas i landet upp till 60 dagar och i vissa fall kan du resa in i landet multipla gånger.

När du ansöker om turistvisum till Kina behöver du fylla i information i ett formulär med bland annat dina personuppgifter, anledning till resan, passnummer och liknande.

Dela denna artikel på
Need Help?