Fixa visum till Kina online

Fixa visum till Kina online
iVisa | Uppdaterat den Mar 03, 2019

Det går till viss del att fixa visum till Kina online för dig som är svensk medborgare. Många gånger krävs det dock att vissa kriterier uppfylls för att du ska kunna ansöka om visum helt online. Nedan följer en kort guide på vad som gäller mer exakt:

China

Blanketter online

För att ansöka om visum behöver man fylla i vissa blanketter. Dessa finns ofta att få tag på online, bland annat här. Ladda ner och fyll i, eller skriv ut den och fyll i för hand. När du har gjort det lämnar du in formuläret, tillsammans med andra dokument som efterfrågas, till din närmaste ambassad eller konsulat.

Om det är första gången du reser till Kina kommer du behöva uppsöka ambassaden eller konsulatet oavsett för att lämna fingeravtryck. Detta är en ny regel och säkerhetsåtgärd som infördes den 1 december 2017. Regeln innebär att samtliga personer mellan 14 och 70 år lämnar fingeravtryck vid sin visumansökan.

E-visum för er som reser flera personer

Om du kommer resa till Kina med minst en annan person kan du ansöka om e-visum online. Som svensk medborgare kan du inte ansöka om e-visum om du reser själv, utan då måste du ha ett fysiskt visum som du fixar via en kinesisk ambassad eller konsulat. För att kunna ansöka om denna typ av e-visum, även kallat gruppvisum, måste ni resa tillsammans.

Det finns två aktörer som utfärdar denna typ av e-visum:

  • Bureau of Exit and Entry Administration Ministry of Public Security P.R.C. Internationellt.
  • Private Travel Sweden AB. I Norden.

Fördelar med e-visum:

  • Kostnaden är alltid runt 1 250 SEK inklusive porto
  • Du kan ansöka om visumet online.
  • Du behöver oftast inte skicka ditt pass och liknande.

Nackdelar med e-visum:

  • Du kan enbart passera landgränsen en (1) gång.
  • Du får i regel hem visumet cirka en vecka före avresa.
  • Du kan inte ansöka om visumet själv, utan måste göra det tillsammans med ett resesällskap.
  • Det går inte att förlänga visumets giltighetstid.

Vad krävs för att ansöka om e-visum?

  • Minst två personer måste resa tillsammans. Detta gäller både vid inresan och utresan.
  • Ifylld ansökan.
  • En kopia på era pass.
  • Kopia på era flygbiljetter.
  • Hotellbokning, eller motsvarande boendeform, för hela vistelsen.
  • Om ni fått en inbjudan till Kina från någon släkting, vän eller bekant ska en kopia på denna visas upp, samt en kopia på personens uppehållstillstånd eller ID-kort.

För att kunna ansöka om e-visum till Kina krävs det att samtliga av dessa punkter är uppfyllda. Om de inte är det kommer ansökan förmodligen avslås då den är ofullständig.

Hur tidigt går det att ansöka om visum?

  • Turistvisum där du kan passera landgränsen en gång: Tidigast 90 dagar innan avfärd.
  • Turistvisum där du kan passera landgränsen två gånger: Tidigast 180 dagar innan avfärd.
Dela denna artikel på
Need Help?